Šikana pracovníků v prostředí veřejné správy - Teuchertová, Štěpánka; Hanousek, Vladimír; Luštický, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku šikany pracovníků v oblasti veřejné správy v Karlovarském kraji. Cílem diplomové práce je identifikace příčin šikany na pracovištích v oblasti veřejné správy. Dílčím cílem je zhodnotit současný stav nastavených systémových opatření vedoucích ke zlepšení prevence šikany na pracovištích. V rámci teoretické části je provedena literární rešerše stěžejních pojmů a současného stavu poznání v dané oblasti. Praktická část staví na provedení vlastního kvantitativního výzkumu ve formě dotazníkového šetření, jehož součástí je dotazník negativních aktů (NAQ-R). Výzkumný vzorek je tvořen pracovníky institucí veřejné správy v Karlovarském kraji. K vyhodnocení dat je využito absolutních a relativních četností a Chí-kvadrátového testu. Výsledky ukazují, že mezi nejčastější příčiny šikany na pracovišti patří osobní neshody, osobnost pachatele, rivalita a závist. Nejčastěji využívanými preventivními opatřeními jsou semináře a školení a teambuildingové akce k upevnění vztahů. Dle zjištěných výsledků patří mezi nejvíce požadovaná opatření zlepšení komunikace na pracovišti ze strany vedoucích pracovníků, teambuildingové akce, školení a semináře. V souladu se zjištěnými poznatky z provedeného výzkumu jsou vytvořeny návrhy vedoucích k eliminaci možných příčin šikany na pracovišti.
Vedoucí práce: Vladimír Hanousek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses