Černé labutě v komparaci s běžným hospodářským cyklem - Ustalova, Elizaveta; Vopátek, Jiří; Sabolovič, Mojmír, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
V současné době se termín černé labutě, který označuje vzácné a nepředvídatelné události, stále častěji používá v souvislosti se světovými událostmi, jako jsou pandemie a ekonomické krize. Tato bakalářská práce se zabývá dopadem černých labutí, konkrétně pandemie covid-19 v roce 2020 a černého pondělí, prudkého pádu čínských burz v roce 2015. Cílem práce je provést komparaci dopadů těchto neočekávaných událostí na klíčové ekonomické ukazatele, jako je HDP, míra nezaměstnanosti, veřejné finance a jednotlivé segmenty ekonomiky. Součástí výzkumu je i porovnání rozdílů a velikosti dopadů černých labutí na ekonomickou situaci v Německu a Číně a doporučení, jak se s potenciální černou labutí v budoucnu vypořádat. Práce zdůrazňuje význam systematického přístupu k řízení rizik pro minimalizaci negativních dopadů vzácných, ale významných událostí.
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses