A komu tedy mám poslat ten dotazník? : Metody výběru vzorku v kvantitativních studiích v managementu - Šrámek, Matěj (2024)
Diplomová práce se zabývá výběrem vzorků v kvantitativních studiích v managementu, kde navzdory reprezentativnosti pravděpodobnostních metod často dominují nepravděpodobnostní metody výběru výzkumného vzorku. Cílem je analyzovat argumentaci použitou při obhajobě těchto metod a zjistit, do jaké míry jsou jednotlivé metody výběru výzkumného vzorku využívány. Výsledky ukazují neshodu mezi stávající metodologií a výzkumnou praxí. Byly identifikovány dvě nové metody výběru výzkumného vzorku, metoda databázového výběru a metoda crowdsourcingového výběru, které dominují v nejprestižnějších žurnálech v managementu. Argumentace metod odhalily, které typy zkreslení v praxi nejčastěji výzkumníci řeší a jaké mechanismy využívají pro jejich zmírnění. Práce přináší doporučení pro využití metod výběru výzkumného vzorku, což může usnadnit jejich volbu a obhajobu v akademických i vědeckých publikacích.