Překážky v inovativnosti Brazílie se zaměřením na lidský kapitál - Mohlová, Veronika; Jiránková, Martina, 1967-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem diplomové práce je vyhodnotit bariéry v inovativnosti Brazílie se zaměřením na lidský kapitál. Nejprve jsou definovány klíčové pojmy, mezi které patří inovace, inovační politika, lidský kapitál, právo duševního vlastnictví a patenty. Následná část se zabývá teorií lidského kapitálu, na kterou navazuje měření inovativnosti a lidského kapitálu pomocí mezinárodních indexů. Mezi vybrané indexy se řadí Globální index konkurenceschopnosti, Index lidského rozvoje, Globální inovační index a Index lidského kapitálu. Druhá kapitola cílí na identifikovaní bariér v inovativnosti dané oblasti. Zkoumá inovační strategii Brazílie, investice do lidského kapitálu a brazilské vzdělávání. Ukazuje úspěchy státu Ceará a probírá výsledky PISA testů. V poslední části kapitoly jsou pomocí SWOT analýzy vyhodnoceny silné a slabé stránky inovativnosti Brazílie se zaměřením na lidský kapitál. Třetí kapitola se věnuje jedné z identifikovaných bariér do hloubky. Specializuje se na vysokoškolské vzdělávání Brazílie a zdůrazňuje důležitost spolupráce univerzit se soukromým sektorem. V závěru práce jsou vyhodnoceny univerzity z celého světa na základě jejich inovativnosti.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses