Motivace k dárcovství krevní plazmy klientů společnosti Plasma Place, s.r.o. - Fašinová, Kristýna (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na motivaci dárců krevní plazmy. Na základě literární rešerše si práce stanovuje za cíl identifikovat faktory, které dárce motivují k pravidelnému dárcovství. Zároveň práce porovnává zdroje motivace prvodárců se zdroji motivace již pravidelných dárců. K naplnění stanovených cílů byla navázána přímá spolupráce se společností PLASMA PLACE, s.r.o., která provozuje plasmafere-tická centra v České republice. Pro získání potřených dat bylo využito anonymního dotazníkového šetření, které má svůj základ v odborné literatuře. Na základě stano-vených cílů a literární rešerše byly stanoveny dvě hypotézy, které byly statisticky testovány prostřednictvím analýzy rozptylu. Testováním bylo zjištěno, že ekonomic-ký status dárců krevní plazmy nemá vliv na frekvenci přijímání finanční odměny za odběr. Zároveň bylo také zjištěno, že mezi motivací prvodárců a pravidelných dárců není žádná závislost.