Péče řádného hospodáře v procesu řízení - Ropková, Kristýna (2024)
Diplomová práce se zabývá uplatňováním péče řádného hospodáře v procesu řízení firem a jejím vlivem na práci manažerů v různých pozicích, jako jsou hlavní ekonom, ředitel či vlastník. Cílem práce je dokumentovat, jak právní úprava ovlivňuje jejich rozhodování a odpovědnost. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje pojmy a legislativní rámec daného tématu. Praktická část se zaměřuje na literární rešerši, monitoring insolvenčního řízení na vybraném vzorku společností, včetně provádění bilančního testu a testu insolvence. Další část využívá metodu polostrukturovaných rozhovorů se statutárními orgány vybraných společností k odhalení konkrétních aplikovaných kontrolních mechanismů. Výsledkem diplomové práce je pak mj. zjištění, jakým způsobem se statutární orgány zabývají obsahem povinnosti péče řádného hospodáře a zda v praxi plní své zákonné povinnosti.