Soft skills : Komunikační dovednosti jako předpoklad úspěšného řízení ve veřejné správě - Přenosilová, Denisa (2024)
Diplomová práce zkoumá soft skills a jejich dopad na úspěšné řízení ve veřejné správě. Bylo prokázáno, že v dnešním světě jsou to právě měkké dovednosti vedoucích pracovníků, které jsou klíčové pro efektivní a úspěšné řízení pracovního kolektivu, a to zejména ve veřejném sektoru, kde se uplatňuje specifická forma leadershipu. Cílem diplomové práce je zhodnotit dopad měkkých dovedností vedoucích pracovníků na řízení kolektivu ve veřejné správě. K naplnění cíle práce je využito kvalitativní metody polostrukturovaných rozhovorů s vedoucími pracovníky a kvantitativní metody dotazníkového šetření s podřízenými pracovníky ve vybrané organizaci. Tento sběr dat umožnil zodpovědět tři výzkumné otázky. Následně byly za pomoci Pearsonova korelačního koeficientu testována položená hypotéza. Skrze získané výsledky je poskytnuta relevantní sada manažerských doporučení pro zlepšení současného stavu soft skills pracovníků vybrané organizace. Diplomová práce přispívá k lepšímu porozumění roli měkkých dovedností vedoucích pracovníků v kontextu veřejné správy a poskytuje praktická doporučení pro zlepšení v této oblasti.