Pracovné hodnoty a ich vplyv na výkonnosť zamestnancov generácie Z - Šoltýsová, Michaela (2024)
Cieľom diplomovej práce bolo identifikovať hlavné pracovné hodnoty u novo vstupujúcej generácie na pracovný trh a zistiť, či existuje vplyv kongruencie hodnôt na pracovnú výkonnosť zamestnancov generácie Z. Vedľajším cieľom bolo vyhodnotiť rozdiely v hodnotovej orientácii v pracovnom prostredí medzi mužmi a ženami tejto generačnej kohorty. Teoretická časť prináša zhodnotenie súčasného poznania, ktoré je potrebné na pochopenie skúmanej tematiky. Pre splnenie cieľov práce boli formulované tri výskumné otázky. Uskutočnil sa kvantitatívny výskum prostredníctvom dotazníkového šetrenia. Základ dotazníka tvorili škály na meranie pracovných hodnôt (WVal) a individuálnej pracovnej výkonnosti (IWPQ). Pre splnenie cieľa diplomovej práce boli vykonané viaceré štatistické analýzy, ako napríklad Welchov t-test, korelačná analýza či regresná analýza. Výsledky ukázali, že zamestnanci generácie Z považujú za najdôležitejšie hodnoty ambície a hodnoty užívania. Tiež sa zistilo, že existujú rodové rozdiely vo vnímaní dôležitosti pracovných hodnôt, pričom sa identifikovalo, ktorým hodnotám pripisujú väčšiu dôležitosť muži oproti ženám, a naopak. Napokon sa skúmal vzťah súladu pracovných hodnôt a individuálnej pracovnej výkonnosti. Bolo zistené, že s rastúcim súladom hodnôt rastie aj výkonnosť vykonávania úloh a kontextová výkonnosť, zatiaľ čo kontraproduktívne správanie klesá.