Environmentální přístup jako základ konkurenční výhody - Pajerová, Barbora; Tripes, Stanislav; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem diplomové práce je ověření předpokladu, zda běžní zákazníci vnímají environmentální angažovanost organizací jako konkurenční výhodu společnosti, která spotřebitele motivuje k přestupu od konkurence. Součástí je také ověřit, jak jsou vnímány vybrané atributy jako je cena, kvalita a původ výrobku, a jaké vznikají rozdíly u skupiny preferujících zdravý životní styl oproti ostatním. Data byla získána pomocí dotazníkového šetření prostřednictvím metody snowball sampling. Cíl je konkretizován čtyřmi hypotézami, které byly statisticky testovány pomocí chí-kvadrát testů. Výsledky testování naznačují, že environmentální činnosti jsou vhodným zdrojem konkurenční výhody, ale politika společnosti musí být nastavena tak, aby odpovídala preferencím a hodnotám zákazníků. I přes to ale není možné nahlížet na problematiku tak jednoznačně. Největší rozdíly ve vnímání spotřebitelů byly zaznamenány u atributu ceny a z hlediska preferencí dle zdravého životního stylu.
Vedoucí práce: Stanislav Tripes
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses