Vliv makroekonomických faktorů na financování nadací - Vaverková, Pavla (2024)
Bakalářská práce zkoumá vliv změn makroekonomických ukazatelů na výši poskytovaných darů nadacím v České republice během ekonomických krizí v letech 2008 - 2012 a 2019 - 2022. Výzkum se zaměřuje na analýzu dat 56 nadací působících na území České republiky za období 2006 - 2022. Nadace jsou na základě otevřeného kódování rozděleny do skupin dle svého zaměření. Analýza se zaměřuje na makroekonomické ukazatele, kterými jsou hrubý domácí produkt (HDP), obecná míra nezaměstnanosti, průměrná roční míra inflace, saldo státního rozpočtu vůči HDP a úroková sazba uplatňovaná na vklady v CZK a na půjčky klientům. Pomocí zkoumání časových řad a míry dynamiky jsou měřeny roční změny v hodnotách těchto ukazatelů a jejich vliv na financování nadací. Výsledky ukazují, zda a jakým způsobem se změny v makroekonomických ukazatelích projevují ve výši darů poskytovaných nadacím a zda jsou tyto změny ovlivněny ekonomickými krizemi.