Sportovní historie jako prediktor úspěšného manažera - Grivalský, René (2024)
Diplomová práce Sportovní historie jako prediktor úspěšného manažera se zaměřuje na zkoumání vztahu mezi sportovními aktivitami a rozvojem manažerských kompetencí. Cílem práce je identifikovat, které profesní dovednosti jsou rozvíjeny prostřednictvím sportu a jak jsou tyto dovednosti využívány v manažerské praxi. K dosažení tohoto cíle byla využita smíšená metodologie zahrnující dotazníkové šetření a polostrukturované rozhovory s bývalými sportovci, kteří nyní zastávají manažerské pozice. Výsledky výzkumu ukázaly, že sportovní angažmá přispívá k rozvoji klíčových kompetencí, jako jsou vůdcovství, týmová spolupráce, odolnost a schopnost řešit konflikty. Tyto dovednosti se ukázaly jako přenositelné do manažerského prostředí a byly identifikovány jako významné pro profesní úspěch. Závěrem práce jsou formulována doporučení pro jednotlivce i organizace, jak efektivně využít potenciál sportovních aktivit pro profesní rozvoj manažerů.