Nenaplněné potřeby ve stomatologii v České republice - Kaván, Vojtěch (2024)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním dat popisujících nenaplněné potřeby stomatologického ošetření českých obyvatel. Cílem práce je analyzovat vlivy socio-ekonomických ukazatelů na nenaplněné potřeby ve stomatologické péči. V úvodu jsou uvedeny aktuální problémy, kterým zubní lékařství v České republice čelí, a které podtrhují relevanci zvoleného tématu. Teoretická část práce poskytuje komplexní pohled na indikátor unmet needs, který je stěžejní k dosažení cíle práce. V metodice práce jsou formulované hypotézy plynoucí z aktuálních témat stomatologie a jsou zde představeny statistické nástroje použité k následnému testování hypotéz. Výzkumná část analyzuje data z průzkumů Eurostatu, které se zabývaly nenaplněnými potřebami. K vyhodnocení hypotéz je použita logistická regrese. Cíl práce je naplněn otestováním čtyř hypotéz a diskusí nad výsledky logistické regrese. Závěr práce upozorňuje na výzkumná omezení a nabízí možné směry dalšího výzkumu.