Novoporučenství jako přístup k řešení otázky křehkých států - Hubáčková, Andrea; Přikryl, Pavel; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou použití novoporučenství v Kosovu a Východním Timoru. Práce je rozdělena do čtyř kapitol, přičemž v teoretické části autorka zasazuje koncept novoporučenství do teorií mezinárodních vztahů a vymezuje jeho definici, stejně tak jako jeho pozitivní a negativní aspekty. V empirické části pak práce analyzuje použití tohoto přístupu v Kosovu a Východním Timoru, včetně zapojení klíčových aktérů a mechanismů. Následně pak autorka v poslední kapitole s ohledem na získané poznatky komparuje použití novoporučenství, a to ve třech klíčových oblastech: budování orgánů, zajišťování bezpečnosti a ekonomické obnovy. Tyto tři vytyčené oblasti autorce pomohly k zodpovězení stanové výzkumné otázky a naplnění cíle práce. Závěry práce pak poukazují na rozdíly a podobnosti v přístupu aplikace novoporučenství v Kosovu a Východním Timoru.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses