Spotřebitelské chování seniorů v online prostoru : faktory ovlivňující nákup potravin - Zachová, Lenka (2024)
Diplomová práce se zabývá spotřebitelským chováním seniorů v online prostoru se zaměřením na faktory ovlivňující nákup potravin. Cílem práce je vyhodnotit, jak vybrané faktory ovlivňují záměr českých seniorů k nákupu potravin online. Kvantitativní výzkum využívá conjoint experiment a sběr dat probíhá pomocí dotazníku. Výsledky ukazují, že zdravotní stav, cenová hladina, vzdálenost obchodu, dodací lhůta a možnosti sociální interakce jsou klíčovými faktory ovlivňujícími nákupní chování seniorů online. Práce dále analyzuje vliv faktorů vycházejících z modelu přijetí technologií a teorie plánovaného chování, jako je vnímaná užitečnost, snadnost použití, subjektivní normy, vnímaná kontrola chování a postoje k online nakupování. Výzkum odhaluje, že všechny uvedené faktory kromě vnímané kontroly chování mají vliv na záměr seniorů nakupovat potraviny online. Výsledky této studie poskytují cenné poznatky pro obchodníky a manažery, kteří se zaměřují na rostoucí segment starších spotřebitelů.