Plýtvání potravinami v konkrétní maloobchodní jednotce - Řeha, Jan (2024)
Bakalářské práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami v konkrétní maloobchodní jednotce. Plýtvání potravinami je globální problém, který způsobuje značné environmentální a ekonomické náklady. Práce se zaměřuje na identifikaci příčin plýtvání potravinami v procesech objednávání, skladování, přípravy a prodeje potravin v maloobchodní jednotce. Cílem je navrhnout opatření vedoucí k omezení plýtvání potravinami a vyčíslit hodnotu a množství potravinového odpadu vzniklého v důsledku chyb v těchto procesech. Metodika práce kombinuje teoretickou rešerši literatury s praktickým výzkumem, který byl proveden v konkrétní maloobchodní prodejně. Data byla sbírána formou vážení nebo počítání likvidovaných potravin a porovnávání jejich účetního stavu se stavem skutečným. Výsledky výzkumu poukazují na klíčové oblasti, kde dochází k plýtvání potravinami, a poskytují konkrétní doporučení pro zlepšení efektivity a snížení potravinového odpadu v maloobchodním prostředí.