Psychologické vlastnictví a identifikace s organizací ve vztahu k hodnotovým preferencím pracovníků - Kopřivová, Veronika (2024)
Cílem práce je zjistit, zda se liší hodnoty spojené s psychologickým vlastnictvím od hodnot spojenými s identifikací s organizací. Práce využívá data, která byla získána prostřednictvím provedeného dotazníkového šetření. Dotazníky využité pro sběr dat mají potvrzenou validitu i reliabilitu a měřily míru psychologického vlastnictví a identifikace s organizací. Současně byly zjišťovány hodnotové orientace respondentů. Z vybrané organizace bylo získáno 38 odpovědí, které byly následně analyzovány pomocí statistických metod. Závěrem diplomové práce je nepotvrzení vztahu mezi psychologickým vlastnictvím a hodnotami ani mezi identifikací s organizací a hodnotami. Dále bylo zjištěno, že hodnoty spojené s psychologickým vlastnictvím se neliší od hodnot spojenými s identifikací s organizací. Psychologické vlastnictví a identifikace s organizací jsou podle výsledku diplomové práce součástí jednoho konceptu.