Vizuální pozornost vůči emocionálním a racionálním apelům v reklamě - Novotná, Eliška; Bažantová, Simona; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Diplomová práce zkoumá vliv reklamních apelu (emocionálních a racionálních) na vizuální pozornost, brand recall a nákupní chování spotřebitelů. Cílem je zjistit, jak různé typy apelů ovlivňují vizuální pozornost spotřebitelů s ohledem na jejich sociodemografické charakteristiky, vizuální pozornost vůči různým prvkům reklamy, brand recall a nákupní rozhodnutí spotřebitelů. Pro sběr dat jsou použity metody eye-tracking a dotazníkové šetření. Vyhodnocení dat zahrnuje využití deskriptivní statistiky a statistické testy významnosti. Výsledky ukazují, že racionální apely vedou k delší vizuální pozornosti než emocionální. Věk a vzdělání ovlivňují vizuální pozornost, zatímco pohlaví a známost značky nemají statisticky významný vliv. Emocionální apely jsou vnímány intenzivněji, ale významně neovlivňují brand recall ani nákupní rozhodnutí. Tyto poznatky pomohou při tvorbě efektivních reklamních strategií pro různé cílové skupiny.
Vedoucí práce: Simona Bažantová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses