Dopad ESG na Energetický Sektor - Steinerová, Anna Marie; Čajka, Radek, 1983-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato práce se zabývá dopady ESG na energetický sektor, který patří mezi odvětví vypouštějící nejvíce skleníkových plynů do ovzduší, a je tak zodpovědný za znečištění životního prostředí a klimatickou změnu. Pro energetické společnosti je tedy environmentální pilíř ESG tím nejvýznamnějším, i tak se ale musí věnovat ostatním ESG tématům. Cílem této bakalářské práce je identifikovat dopady jednotlivých ESG témat na energetické společnosti, a tím zhodnotit, jakou změnu mohou společnosti očekávat v oblasti udržitelnosti, sociální oblasti, ale i v oblasti řízení společnosti, pokud by se ESG rozhodly implementovat. Zároveň výsledky pomohou investorům, veřejnosti a dalším stakeholderům zjistit, zda se jim vyplatí obhajovat implementaci ESG v energetické společnosti jejich zájmu. Pro dosažení výsledků byl proveden kvantitativní výzkum. Byly porovnány dvě energetické společnosti působící na území Evropské unie – E.ON SE a Skupina ČEZ. Výsledků v environmentální oblasti bylo dosaženo porovnáním dekarbonizačních cílů obou firem vůči jejich skutečnému stavu. Ostatních výsledků v oblasti ESG bylo dosaženo porovnáním indikátorů relevantních pro klíčové stakeholdery obou společností. Oba podniky jsou členy několika globálních iniciativ pro udržitelnost a dodržují evropské úmluvy a standardy pro reportování udržitelných zpráv. Tyto závazky se viditelně odrážejí v měřených oblastech. Obě firmy dosáhly zlepšení, E.ON SE však vede v implementaci velké části měřených ESG témat. Tato práce došla k závěru, že pokud stakeholdeři mají zájem hájit životní prostředí, zodpovědné řízení podniku či rovnost ve společnosti, vyplatí se jim implementaci ESG obhajovat vzhledem k měřitelným pozitivním dopadům na téměř všechny měřené indikátory napříč oběma zmíněnými podniky. Dalším poznatkem je zj
Přísnější cíle udržitelnosti zároveň také napomáhají zrychlit jejich tempo zlepšení.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses