Empirická zkoumání vizuální populární kultury - Landa, Václav (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou paradoxu volby v kontextu streamovacích platforem se zaměřením na Netflix. Paradox volby je fenomén, kdy nadměrné množství možností vede k rozhodovací paralýze a snížení celkové spokojenosti. Cílem práce je prozkoumat, jak široká nabídka obsahu na streamovacích platformách ovlivňuje roz-hodovací procesy a divácký zážitek, a to konkrétně na platformě Netflix. Výzkum kom-binuje teoretické poznatky s daty získanými prostřednictvím dotazníkového šetřetní. Výsledky ukazují, že nadměrný výběr vede k nižší spokojenosti uživatelů Netflixu. Prá-ce se také snaží o nalezení cesty, jak se přetížení obsahem vyhnout. Navrhnutá řešení se ale neprokázala jako dostatečně účinná.