Komparace vybraných typů welfare state na příkladu starobních penzí v letech 1960 a 1985 - Svoboda, Petr; Ječný, Radim; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce přináší historický pohled na systém starobních penzí ve 3 evropských státech. Každý ze států reprezentuje typ daného welfare state. Jedná se o Československo a leninský typ, Dánsko a sociálně-demokratický typ a Rakousko, které reprezentuje kontinentální typ welfare state. Nejdříve jsou rozebrány 3 pojmy: sociální politika, sociální zabezpečení a welfare state. Následně je popsána obecná pilířová struktura systému zabezpečení ve stáří a jak se stáři definuje, včetně hranic odchodu do důchodu. Hlavní výzkumná část je věnována jednotlivým zemím. Nejdříve je popsán vývoj jejich welfare state od konce 19. století. Následně jsou rozebrána dostupná data za rok 1960 a 1985, v závěru je provedena komparace mezi těmito roky, jak z hlediska číselných údajů, tak kritérií pro právní nárok na dávku. Závěr zpracovaných dat je jednoznačný, ve všech sledovaných zemích se systém starobního zabezpečení podstatně rozšířil. U Dánska a Rakouska jsou patrné i výrazné nárůsty celkových výdajů na stát veřejných sociálních služeb. Částečně je toto vidět i v právní úpravě, ale v této oblasti je vidět větší kontinuita, především u věku odchodu do důchodu. Potvrdil se i předpoklad, tržní ekonomika a svobodná společnost dokážou vybudovat, širší stát veřejných sociálních služeb než plánovaná ekonomika s mocenským monopolem jedné strany.
Vedoucí práce: Radim Ječný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses