Právní vědomí manažerů - Máslová, Michaela; Hanousek, Vladimír; Stejskalová, Irena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Bakalářská práce zkoumá úroveň právního vědomí manažerů malých, středních a velkých společností vykonávajících svou podnikatelskou činnost na území České republiky. Hlavním cílem práce je zjistit, jaká je úroveň právního vědomí manažerů. Dílčím cílem je vyhodnotit, jaké osobní charakteristiky manažerů ovlivňují jejich právní vědomí, posoudit a porovnat úroveň právního vědomí manažerů u malých, středních a velkých podniků, zjistit, kteří manažeři podle ekonomické činnosti mají nejvyšší právní vědomí a zmapovat, jaké jsou zdroje, metodiky a zákony, se kterými manažeři nejčastěji pracují a získávají z nich informace. Teoretická část vymezuje základní pojmy a definice spojené s právním vědomím, jeho složkami, koncepty a právní gramotností. Práce zmiňuje již provedené výzkumy jiných autorů týkající se právního vědomí, ze kterých následně vychází část výzkumná. Práce se také zabývá konkrétními případy využití práva v podnikatelském prostředí a důsledky, které může nedostatečné právní vědomí manažerů společnosti způsobit. Praktická část se soustředí na konkrétní situace v manažerském prostředí související s právem a právním vědomím jednotlivých manažerů. Výzkum byl proveden formou kvantitativní metody sběru dat prostřednictvím dotazníku, který byl distribuován manažerům obchodních společností v České republice.
Vedoucí práce: Vladimír Hanousek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses