Veřejná podpora železniční dopravy - Žandová, Anna; Sedmihradská, Lucie; Hulínský, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem této práce je zhodnotit základní parametry výběrových řízení v rámci zajištění železniční dopravní obslužnosti. Dílčími cíli je charakterizovat právní rámec, popsat výběrové řízení a porovnat vzorek smluv uzavřených v letech 2019-2023. V první části je popsáno, na základě literární rešerše a analýzy zákonů, financování a právní rámec v oblasti osobní železniční dopravy. Druhá polovina teoretické části se zaměřuje na průběh výběrových řízení, který byl zpracován po provedení analýzy u zaměstnavatele. V praktické části práce je provedená pečlivá srovnávací analýza a hodnocení vybraného vzorku smluv. Dochází tady ke zjištění odlišností mezi a v rámci zkoumaných skupin smluv - dálkových a regionálních. Výsledky práce ukazují větší odlišnosti ve skupině krajských smluv a větší ucelenost dálkových smluv. Další analýza prokázala reakci části smluv na pandemii Covid-19 a válečný konflikt na Ukrajině, a to přes snížení objednávaných vlakových spojení a zvýšení vyplácených kompenzací.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses