Účetní a daňové souvislosti mzdového účetnictví - Beránková, Anna (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou mzdového účetnictví z účetního i daňového pohledu. Práce řeší vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, výpočet čistých mezd zaměstnanců i povinnosti zaměstnavatelů vůči zaměstnancům a třetím osobám. Teoretický výklad se opírá o účetní zobrazení, výpočty, schémata i rozsudky soudů. Práce se mimo jiné snaží poukázat na praktické situace, které mohou v mzdovém účetnictví nastat. V samotném závěru práce je kapitola věnovaná změnám způsobeným tzv. konsolidačním balíčkem a jeho vlivem na zaměstnance a zaměstnavatele v oblasti mezd. Zkoumané změny jsou vyobrazeny na ilustrativním příkladu, ze kterého vyplývá, že kvantitativně jsou negativními změnami více postiženi zaměstnanci.