Analýza vlivu PZI na vnější rovnováhu České republiky z pohledu platební bilance - Kudrenko, Victoria (2024)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat, jak přímé zahraniční investice ovlivňují vnější rovnováhu České republiky během vybraného období. Úvodní část zkoumá definici a distribuci přímých zahraničních investic, jakož i důvody jejich přílivu do hostitelské země a výhody, které mohou přinést. Následující část se zabývá historickým vývojem přímých zahraničních investic v České republice, vývojem českých investic v zahraničí a dopadem přílivu přímých zahraničních investic na běžný a finanční účet. Závěrečná část práce analyzuje vliv přímých zahraničních investic na vnější rovnováhu České republiky.