Zavádění umělé inteligence ve společnosti Škoda Auto a vliv na efektivitu výroby mezi lety 2019-2023 - Siner, Kamil (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu dopadů implementace technologií umělé inteligence (AI) ve výrobních procesech společnosti Škoda Auto a.s. v období let 2019 až 2023. Cílem práce je zhodnotit, jaké konkrétní AI přístupy byly ve firmě zavedeny, a posoudit jejich vliv na efektivitu výroby, kvalitu produkce a nákladovost. Práce využívá kvalitativní komparativní metodologii založenou na veřejně dostupných údajích, výročních zprávách a odborné literatuře. Analýza ověřuje pět hypotéz týkajících se provozní výkonnosti a ukazuje, že zavedení AI přispělo k měřitelnému zlepšení několika klíčových výrobních metrik. Práce zároveň reflektuje faktory úspěšné integrace AI v kontextu českého automobilového průmyslu a diskutuje potenciální přínosy a omezení do budoucna.