Investice a ESG - Husenicová, Klára (2024)
Dramatické důsledky změny klimatu a zhoršování životního prostředí přinesly potřebu udržitelnějšího hospodářství na přední místa v pořadí jednání společnosti. Udržitelné financování (ESG) jako evoluce zeleného financování zohledňuje jak environmentální, tak i sociální a správní otázky a rizika s cílem zvýšit dlouhodobé investice do udržitelných hospodářských činností a projektů. Cílem práce je tedy seznámit čtenáře s pojmem zelené a udržitelné financování a ukázat, že investovat se dá i s ohledem na naše okolí. V průběhu práce budou porovnány indexy s označením ESG a bez označení ESG a dále budou představeny a porovnány fondy dvou světových investičních společností spolu s jejich přístupem a integrací ESG.