Hospodářsko-politické dopady přechodu na bezemisní ekonomiku v ČR v období 2019–2030 - Uxová, Karolína (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu hospodářsko-politických dopadů přechodu na bezemisní ekonomiku v České republice. Hlavním cílem práce je identifikovat klíčové výzvy a příležitosti spojené s přechodem a jejich dopady na klíčové sektory, jako jsou energetika a průmysl. Teoretická část se soustředí na koncepty zelené a uhlíkově neutrální ekonomiky a poskytuje přehled relevantní literatury. Práce rovněž zkoumá Porterovu hypotézu, která tvrdí, že přísnější environmentální regulace mohou podporovat inovace a zvýšit konkurenceschopnost. V praktické části je provedena analýza současného stavu české ekonomiky a emisí skleníkových plynů. Zvláštní pozornost je dále věnována dopadům zelené transformace na energetický a průmyslový sektor, včetně analýzy finančních aspektů spojených s touto transformací. Výsledky práce ukazují, že Česká republika čelí významným strukturálním výzvám při přechodu na bezemisní technologie, zejména v oblasti financování a implementace inovací. Práce přináší nové poznatky o roli veřejných politik v podpoře udržitelného růstu a snižování emisí, což je klíčové pro budoucí ekonomickou stabilitu a prosperitu země.