Pohledávky z účetního a daňového hlediska - Prozrová, Tina (2024)
Tato práce se zabývá pohledávkami z účetního a daňového hlediska. Hlavním cílem této práce je porozumět problematice neuhrazených pohledávek a zjistit, jak firmy přistupují k tvorbě opravných položek k pohledávkám. Porovnat jejich jednotlivé přístupy a určit, zda jsou spíše tvořeny účetní nebo zákonné opravné položky. Dále je cílem práce zjistit, zda vybrané společnosti využívají zajišťovacích instrumentů a zda toto využití má vliv na množství neuhrazených pohledávek. V teoretické části jsou zároveň zachyceny způsoby účtování vybraných zajišťovacích instrumentů. Teoretická část se také zabývá obecnou definicí a účtováním pohledávek, tvorbou opravných položek a odpisů pohledávek a dále také způsobu jejich vymáhání. Tyto informace jsou převzaté z odborné literatury a z potřebné legislativy. V praktické části jsou analyzovány tři společnosti. Je zkoumán jejich přístup ke správě obchodních pohledávek po splatnosti a ke tvorbě opravných položek k pohledávkám. Následně dochází k jejich hodnocení a případnému návrhu na změnu.