Analýza vlivu makroekonomických faktorů na výkonnost REITs ve Spojených státech amerických - Vatahová, Dominika; Čermáková, Klára; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato práce zkoumá vztah REITs (Real Estate Investment Trusts) a vybraných makroekonomických faktorů ve Spojených státech amerických. Na datech Fed a Nareit (Q1 2000 – Q3 2023) byl vytvořen model k testování zvolených hypotéz. Ty očekávají pozitivní vliv růstu CPI, úrokové míry, HPI a negativní vliv nezaměstnanosti. Hypotézy byly vyhodnocovány na základě výstupů AR(1) modelu. Získané výsledky potvrzují stanovené hypotézy a ukazují, že zvyšování cenové hladiny, úrokových sazeb a cen domů zvyšuje výkonnost REITs, zatímco růst míry nezaměstnanosti ji snižuje. Analýza nabízí praktické poznatky, které mohou investorům pomoci lépe porozumět dynamice trhu s nemovitostními fondy. Na rozdíl od dřívější literatury, která se často zaměřovala pouze na jednotlivé makroekonomické faktory, tato práce kombinuje více proměnných pro komplexnější pohled na trh a využívá AR(1) model, který nebyl v předchozích studiích zkoumajících REITs použit.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses