Analýza finanční gramotnosti studentů středních a vysokých škol - Bargelová, Klára (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku finanční gramotnosti studentů středních a vysokých škol, kteří se nacházejí na prahu finanční samostatnosti. Práce zkoumá, jakým způsobem je finanční gramotnost definována, jaké jsou její jednotlivé složky a jakými faktory je ovlivněna. Významnou část práce tvoří zpracování přístupu k finančnímu vzdělávání nejen v rámci České republiky ale i ve světě, a to včetně projektů finančního vzdělávání, které nejsou řízeny státem, ale jsou iniciovány bankami či jinými organizacemi. Zvláštní pozornost je věnována vlivu Národní strategie finančního vzdělávání v České republice na vybrané finanční ukazatele. V závěru práce je provedena analýza aktuální úrovně finanční gramotnosti studentů gymnázia, obchodní akademie a vysokých škol, s cílem zjistit, zda jsou studenti dostatečně připraveni na samostatné finanční rozhodování.