Analýza finanční gramotnosti studentů středních a vysokých škol - Bargelová, Klára; Radová, Jarmila; Fleischmann, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku finanční gramotnosti studentů středních a vysokých škol, kteří se nacházejí na prahu finanční samostatnosti. Práce zkoumá, jakým způsobem je finanční gramotnost definována, jaké jsou její jednotlivé složky a jakými faktory je ovlivněna. Významnou část práce tvoří zpracování přístupu k finančnímu vzdělávání nejen v rámci České republiky ale i ve světě, a to včetně projektů finančního vzdělávání, které nejsou řízeny státem, ale jsou iniciovány bankami či jinými organizacemi. Zvláštní pozornost je věnována vlivu Národní strategie finančního vzdělávání v České republice na vybrané finanční ukazatele. V závěru práce je provedena analýza aktuální úrovně finanční gramotnosti studentů gymnázia, obchodní akademie a vysokých škol, s cílem zjistit, zda jsou studenti dostatečně připraveni na samostatné finanční rozhodování.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses