Ekonomické dopady migrace (příklad Německa a Litvy) - Tkachenko, Mariia; Šíma, Ondřej; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zabývá určováním vlivu migrace na ekonomiky vybraných zemí, zejména Německa a Litvy. Teoretická část zahrnuje základní pojmy spojené s migrací, popisuje její druhy a důvody, které lidstvo k migraci vedou. Dále je v rámci této části popsán dopad migračních toků na trh práce, rozpočet státu, ekonomický rozvoj a demografické, sociální změny, a to jak pro přijímající, tak pro vysílající zemi. V praktické části jsou nejprve posouzeny nejnovější trendy v dynamice mezinárodní migrace v zemích Evropské unie a současný vývoj týkající se způsobů regulace přílivu migrantů ze strany těchto zemí. Čtvrtá kapitola, stejně jako kapitola pátá, navazuje na teoretické poznatky a na základě aktuálních údajů o počtu imigrantů v Německu analyzuje vliv počtu přistěhovalců na nezaměstnanost, průměrné mzdy, veřejné výdaje, HDP a remitence. Popsaná migrační politika země a sociální průzkumy ukazují, jak se Německo snaží zvládat příliv migrantů a jaké možné změny lze očekávat v souvislosti s postoji místních obyvatel k migrantům. Pátá část obsahuje totéž, co čtvrtá, jen je věnována analýze emigrace v Litvě. V závěru práce jsou shrnuty dopady migrace, její pozitivní a negativní stránky.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses