Nemovitostní fondy - Šťovíček, Tomáš (2024)
Tato diplomová práce si klade za cíl poskytnout ucelený přehled o fungování nemovitostních fondů s důrazem na jejich význam v současném investičním prostředí. Empirická část poskytuje komplexní analýzu těchto fondů a trhu, dále valuaci BTR projektu a citlivostní analýzu yieldu. Práce je rozdělena do několika částí, přičemž v první z nich se zaměřuje na teoretické základy kolektivního investování a typologii investorů. Druhá část se věnuje specifikům investičních fondů v České republice, včetně jejich druhů a právního rámce. Třetí část se zaobírá parametry, výhodami i nevýhodami a podkladovými aktivy nemovitostních fondů. Klíčovou částí práce je podrobná analýza nemovitostních fondů, která se zabývá nejen strategií a správou těchto fondů, ale také dalšími parametry investic do nemovitostí. Práce dále zahrnuje srovnání výkonnosti konkrétních fondů a analýzu faktorů ovlivňujících jejich výnosy, včetně aspektů oceňování nemovitostí a problematiku yieldu. V závěru je pozornost věnována budoucím výzvám, zejména problematice uhlíkové neutrality, která může v budoucnu výrazně ovlivnit investice do nemovitostí. Práce tak poskytuje cenné informace, které mohou pomoci investorům při rozhodování o investicích do nemovitostních fondů.