Devizové intervence jako nástroj monetární politiky a vývoj směnného kurzu české koruny vlivem těchto intervencí v letech 1993-2024 - Uxa, Jan; Makovec, Pavel; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá intervencemi České národní banky na devizovém trhu během tří konkrétních období. Cílem práce je ověření hypotézy, zda byly intervence České národní banky na devizovém trhu během těchto tří období úspěšné nebo neúspěšné. Práce zkoumá období před použitím těchto devizových intervencí, jejich průběh a také jejich důležité dopady, zejména na jejich primární cíl, kvůli kterému byly použity. Na základě výsledků lze konstatovat, že intervence České národní banky byly ve dvou případech úspěšné a v jednom případu neúspěšné. V závěru jsou zmíněny některé negativní stránky těchto úspěšných devizových intervencí, zejména nárůst devizových rezerv České národní banky, které by se měly postupně snižovat z důvodu vyšší účinnosti nástrojů monetární politiky, aby nedocházelo k velkým výkyvům směnného kurzu koruny.
Vedoucí práce: Pavel Makovec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses