Soudobý význam pojištění kybernetických rizik - Machačková, Tereza (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na pojistný trh v USA, zejména na oblast kybernetických rizik. V práci jsou nejdříve teoreticky popsána kybernetická rizika, jejich závažnost a dopady. Dále je v práci vypracována obecná vstupní analýza nabízených cyber produktů od největších poskytovatelů v USA. Tyto poznatky jsou aplikovány na vybrané reálné kybernetické útoky z poslední doby se zaměřením především na zranitelné instituce. Závěrem jsou zhodnoceny výzvy, které jsou s kybernetickým pojištěním spojené. Část práce je také věnována prevenci, kterou firmy samotné mohou aplikovat proti kybernetickým útokům vyjma pojištění.