Místní koeficient u daně z nemovitých věcí - Mihalčíková, Lucie; Sedmihradská, Lucie; Hulínský, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce na vzorku obcí napříč Českou republikou analyzuje důvody, které vedou tyto obce k zavedení místního koeficientu na svém území a dále způsoby, argumentace a rozsahy uplatnění koeficientů formou opatření obecné povahy, obecně závazné vyhlášky, případně kombinací obou těchto nástrojů. Dále práce zkoumá vliv geografické polohy obcí v rámci České republiky na zavedení místního koeficientu. V první kapitole práce je představeno zdanění nemovitých věcí a přiblížen místní koeficient. Druhá kapitola je věnována pravomocem obcí, třetí shrnuje vývoj legislativy. Čtvrtá kapitola prakticky zkoumá využití místního koeficientu, zatímco pátá kapitola vyhodnocuje zjištěné poznatky, dává je do souvislostí s platnou legislativou a popisuje nejčastější důvody a způsoby zavedení místního koeficientu. Z analýzy vyplývá, že obce mají pro zavedení místních koeficientů různé důvody. Nejčastěji se jedná o kompenzaci negativních externalit, posílení právní jistoty či snížení dopadů konsolidačního balíčku na obyvatele. U zavedení koeficientu závisí také na tom, v jaké lokalitě se obec nachází. U průmyslovějších regionů lze pozorovat častější využívání místních koeficientů oproti zbylým krajům.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses