Analýza determinantů daňových rájů - Choltová, Michaela (2024)
Cílem této práce bylo analyzovat vybrané determinanty daňových rájů. V první části práce byly vymezeny jednotlivé charakteristiky vyplývající z dostupné literatury. Dále bylo popsáno několik aktuálních přístupů k samotnému vzniku daňových rájů z pohledu politologů, historiků či ekonomů. Vybrané determinanty pak byly analyzovány pomocí binární logistické regrese. Analýza dat z roku 2019 ukázala, že daňové ráje jsou země s vysokým podílem služeb na HDP, které používají angličtinu jako úřední jazyk, jsou politicky stabilní a mají nízkou kontrolou korupce. Data z roku 2021 potvrdila závěry z roku 2019 bez potvrzení významnosti angličtiny jako úředního jazyka.