Analýza determinantů daňových rájů - Choltová, Michaela; Arltová, Markéta, 1970-; Josková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem této práce bylo analyzovat vybrané determinanty daňových rájů. V první části práce byly vymezeny jednotlivé charakteristiky vyplývající z dostupné literatury. Dále bylo popsáno několik aktuálních přístupů k samotnému vzniku daňových rájů z pohledu politologů, historiků či ekonomů. Vybrané determinanty pak byly analyzovány pomocí binární logistické regrese. Analýza dat z roku 2019 ukázala, že daňové ráje jsou země s vysokým podílem služeb na HDP, které používají angličtinu jako úřední jazyk, jsou politicky stabilní a mají nízkou kontrolou korupce. Data z roku 2021 potvrdila závěry z roku 2019 bez potvrzení významnosti angličtiny jako úředního jazyka.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses