Vývoj kriminality v oblastech se zvýšenou výstavbou průmyslových hal v období 2013–2022 - Študlar, Adam; Klement, Josef, 1990-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá vývojem kriminality v oblastech, kde v posledních letech došlo k rozvoji průmyslových zón. V teoretické části se zaměřuje na pojmy kriminalita a fenomén NIMBY, jehož vliv na realizaci projektů může být dvojí – může zkomplikovat projektové procesy nebo podnítit inovativní přístupy zohledňující environmentální a sociální aspekty. Dalším teoretickým rámcem je teorie kriminality G. S. Beckera, která naznačuje, že kriminalita může klesnout při zvýšení trestů. Studie ukazují, že velikost města a přítomnost vyloučených lokalit mají přímý vliv na míru kriminality. Praktická část práce se soustředí na lokalitu Chebu, kde došlo k výrazné expanzi průmyslové zóny. Kriminalita v Chebu byla analyzována pomocí ortofotografií a porovnána s daty z České republiky a České Lípy, kde k expanzi nedošlo. Výsledky ukazují, že kriminalita v Chebu se pohybuje blízko celorepublikového průměru a trend kriminality v Chebu a České Lípě je podobný, což nenaznačuje přímý vliv rozvoje průmyslové zóny na kriminalitu. Analýzy na úrovni krajů a vztah mezi kriminalitou a nezaměstnaností ukázaly slabou korelaci. Dotazníkové šetření mezi obyvateli Chebu potvrdilo obavy místních ohledně vlivu průmyslových hal na kriminalitu, avšak tyto obavy nejsou podloženy objektivními daty. Výsledky naznačují, že faktory ovlivňující kriminalitu jsou složitější a zahrnují více aspektů než pouze přítomnost průmyslových objektů. Práce zdůrazňuje potřebu pokračovat v monitorování a zkoumání vlivů urbanistického rozvoje na bezpečnost a kvalitu života obyvatel, a to včetně transparentní komunikace s veřejností.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses