DPH v digitálním věku - Blažková, Karolína (2025)
Tématem diplomové práce je DPH v digitálním věku a zaměřuje se na popis pravidel připravovaného návrhu Směrnice ViDA „VAT in Digital Age“, který Evropská komise představila v roce 2022 s postupnou plánovanou implementací v Evropské unii. Práce se zaměřuje především na II. Pilíř směrnice, který řeší problémy spojené s ekonomikou platforem. Práce se v teoretické části věnuje vymezení digitální společnosti a souvisejících pojmů a dále pravidlům pro zdanění platforem před zavedením ViDA. Hlavním cílem práce je zhodnocení nerovnosti výběru DPH u poskytovatelů služeb krátkodobého ubytování a osobní přepravy přes platformy a tradičními poskytovateli, respektive plátci DPH. Dále také srovnání daňového zatížení poskytovatelů služeb přes platformy před a po zavedení ViDA.