Daň z hazardních her a její vliv na rozpočty obcí - Cirmanová, Veronika; Sedmihradská, Lucie; Lauterkranz, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou vlivu změny zákona č. 187/2016 Sb., o dani z hazardních her, na obecní rozpočty jednotlivých obcí v Ústeckém kraji za rok 2023 a 2024. Úprava legislativy přinesla nový systém přerozdělování příjmů z daně z hazardních her, který výrazně ovlivní finanční situaci obcí. Nové příjmy z této daně jsou nasimulovány pomocí několika vytvořených modelů a srovnávány se skutečnými příjmy za rok 2023. Analýza sice ukazuje, že nehazardním obcím nově půjde do rozpočtů o 67 % více než minulý rok, což činí pouze pár tisíc Kč, zatímco hazardní obce přijdou o desítky až stovky milionů ročně. Avšak celkové příjmy z daně z hazardních her se většině obcí pro rok 2024 sníží. To kvůli přerozdělení dílčí daně z internetových her, která nově spadá celou výší do státního rozpočtu. Dílčím cílem práce je také zjistit, jestli se změnila síla závislosti mezi příjmy obcí z daně z technických her a technickými hrami nacházejícími se na území dané obce. Korelační analýza ukazuje, že změnou zákona se závislost opravdu snížila.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses