Ekonomický rozměr reformního "Pražského jara" 1962–1969 ve mzdové politice - Kabelová, Ester; Dufek, Pavel, 1968-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Předkládaná diplomová práce se zabývá některými ekonomickými procesy, které byly charakteristické pro reformu československé ekonomiky v letech 1962 až 1969 a které nakonec přispěly ke vzniku tzv. Pražského jara. Cílem diplomové práce je zanalyzovat reformu mzdové politiky, kterou v šedesátých letech rozběhli pod dohledem Komunistické strany Československa tehdejší ekonomové. Práce se soustředí i na proces decentralizace řízení podniků a změnu přístupu k jejich pracovníkům, jež se také promítly do podoby mzdové politiky. Práce shrnuje, proč bylo v polovině šedesátých let třeba přistoupit ke změně mzdové politiky, a vysvětluje, jak ji nová ekonomická reforma řešila. Analyzuje též, jak ekonomická reforma přispěla k větší angažovanosti pracovníků v podnicích a ke zvýšení jejich motivace. Za pomoci dobových prací, archivních dokumentů, statistik a dobových mzdových předpisů jsou v práci modelovány různé možnosti podob odměňování pracovníků a také výše jejich odměňování. Práce pomocí dosažených výsledků vysvětluje dopady změn ve mzdách pracovníků na ekonomiku. Dále přispívá k osvětlení problematiky vztahu mezi mzdovými reformami a reakcemi obyvatelstva. V neposlední řadě práce napomáhá k propojení ekonomických, sociálních a politických aspektů reforem předcházejících Pražskému jaru.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses