Regulace hypotéčního trhu v České republice ze strany ČNB - Zavadilová, Tereza (2024)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat dopad regulatorních kroků České národní banky, které byly uskutečněny v období let 2019-2023, na poptávku a nabídku hypotečního trhu a na nemovitostní trh. Diplomová práce nejdříve přibližuje způsoby regulace hypotečního trhu ze strany ČNB a jakým způsobem jsou tyto regulace komunikovány na stranu veřejnosti a jednotlivých poskytovatelů hypotečních úvěrů. V druhé části je popsáno ekonomické pozadí a vývoj hypotečního trhu v období před rokem 2019. Třetí kapitola je věnována jednotlivým regulačním opatřením, které byly mezi lety 2019–2023 realizovány. Čtvrtá kapitola se věnuje dopadu těchto regulací na nabídku a poptávku po hypotečních úvěrech a přesahu těchto regulací do nemovitostního trhu.