Aplikace machine learning metod pro predikci akciových výnosů - Beránek, Petr (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na metody strojového učení a jejich aplikace ve finančním sektoru, a to zejména na akciovém trhu. První část textu má za cíl vysvětlit základní strukturu metod strojového učení a matematicko-statistické principy, na kterých stojí a ukázat ilustrativní nebo empirický příklad. V druhé části textu se na datech indexu S&P500 trénují vybrané modely a následně se tvoří predikce, ke kterým je věnován komentář. V závěru se vyhodnotí nejúspěšnější a statisticky nejzdravější model strojového učení a celkové zhodnocení práce. Hlavním cílem práce je čtenáři přiblížit fungování metod, které jsou běžně nálepkovány slovem „black-box“ a ukázat, že ačkoliv je ve většině situacích nemožné do detailu pozorovat proces učení a predikce, tak se pořád jedná o statistiku v kombinaci s náhodou.