Analýza vybraných nástrojů podporujících prorodinné klima ve společnosti, které měly pozitivní vliv na zakládání rodin v České republice v období let 1993–2023 - Drlík, Jaromír; Bartůsková, Lucia; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce analyzuje vybrané nástroje podporující prorodinné klima ve společnosti v České republice v období let 1993-2023. Teoretická část práce se zabývá proměnami struktur a proměnami fungování rodin v České republice, porodností a faktory ovlivňujícími porodnost, dále rodinnou politiku v České republice a analýzou vybraných nástrojů rodinné politiky v zemích EU a možností jejich využití v České republice. V praktické části práce bylo identifikováno, že převážně horší finanční situaci mají rodiče samoživitelé a rodiny kde není žádná osoba výdělečně činná. Pro tyto skupiny osob tvoří finanční podpora ze strany státu výraznější část příjmů. Za pomoci ekonometrických modelů se nepodařilo zjistit vliv vybraných proměnných na úroveň úhrnné plodnosti. Výsledky ekonometrických modelů nebyly v souladu s očekáváními ekonomické teorie z vícero důvodů. Důvody byly zejména délka sledovaného období, specifičnost sledovaného období a použití agregátních dat a průměrných veličin. Dotazníkové šetření pomohlo identifikovat, které formy podpory ze strany státu jsou v České republice ke zlepšení prorodinného klima potřeba. Jedná se zejména o finanční podporu, podporu bydlení, podporu ve formě lepší dostupnosti školek a dětských skupin a také podporu ve formě většího zpřístupnění flexibilních forem práce. V poslední kapitole praktické části práce byla rovněž navrhnuta doporučení, jakým způsobem by mohl stát vybrané nástroje zefektivnit. Dále je vyzdvihnut návrh přesunout část plošné podpory na podporu individuální, která lépe odpovídá skutečným požadavkům rodin s dětmi.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses