IFRS 9 a modelování očekávaných kreditních ztrát - Baláček, Jan (2024)
Hlavním cílem práce je srovnání dvou přístupů k modelování očekávaných kreditních ztrát tak, jak je vyžaduje účetní standard IFRS 9. Teoretická část se věnuje původu standardu IFRS 9, jeho zavedení a popisu jednotlivých částí výpočtu očekáváných kreditních ztrát tak, jak je vyžaduje tento standard. V praktické části je na datech P2P platformy Bondora provedena implementace dvou přístupů k modelování očekávaných kreditních ztrát, a to metody využívající analýzy přežití a metody využívající neuronové sítě. Závěrem práce je srovnání těchto dvou metod a jejich výsledků.