Způsoby nabytí závodu právnickou osobou z daňového pohledu - Vávra, Aleš; Toman, Petr; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se konkrétně věnuje způsobům nabytí podílu, jmění nebo obchodního závodu právnickou osobou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je podrobně rozebrána daňová problematika různých způsobů nabytí podílu, jmění či obchodního závodu právnickou osobou z pohledu daně z příjmů právnických osob, daně z přidané hodnoty a daně z nemovitých věcí, a to i s ohledem na financování akvizice a na institut zneužití práva. Praktická část se zabývá nejprve modelací příkladu s úvahou, zda je odštěpená daňová ztráta uplatnitelná proti základu daně z prodeje obchodního závodu třetí straně, a poté komparací modelových příkladů na koupi podílu s následnou fúzí sloučením a na koupi obchodního závodu z pohledu daně z příjmů právnických osob, daně z přidané hodnoty a daně z nemovitých věcí. Z analýzy úvahy o uplatnitelnosti daňové ztráty bylo zjištěno, že nelze jednoznačně určit její možnost uplatnění. Základem pro uplatnitelnost je splnění definice pojmu „stejná činnost“ a zároveň nesplnění podmínek institutu zneužití práva. Z modelace příkladu na srovnání výsledků daňových dopadů bylo zjištěno, že z daňového hlediska je pro kupujícího výhodnější variantou koupě obchodního závodu. Naopak pro prodávajícího je výhodnější prodat podíl, pokud by z prodeje obchodního závodu vykázal kladný základ daně a daňovou povinnost a pokud zároveň lze příjem z prodeje podílu osvobodit z hlediska daně z příjmů.
Vedoucí práce: Petr Toman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses