Vývoj sazeb spotřebních daní a jejich vliv na spotřebu domácností mezi lety 2010–2022 - Beleš, Miroslav; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu změn spotřebních daní na spotřebu domácností v České republice v období 2010–2022. Primárním cílem je ověřit hypotézu, že změny sazeb spotřebních daní mají významný dopad na spotřebu zdaněných produktů domácnostmi. Dále se práce zaměřuje na zdravotní důsledky spojené s konzumací tabákových výrobků a alkoholu a jejich vliv na veřejné zdraví a ekonomiku zdravotního systému. Teoretická část práce poskytuje přehled klíčových ekonomických teorií, jako je keynesiánství a ekonomie strany nabídky, a jejich pohled na daně. Rovněž zkoumá legislativní rámec spotřebních daní v ČR, včetně zákona č. 353/2003 Sb., a vliv daňové harmonizace v rámci Evropské unie na českou daňovou politiku. V praktické části práce jsou analyzována data z Českého statistického úřadu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Použity jsou různé statistické metody, včetně modelu lineární regrese OLS, k vyhodnocení vlivu změn spotřebních daní na spotřebu a zdraví obyvatelstva. Výsledky ukazují, že změny sazeb spotřebních daní mají statisticky významný vliv na spotřebu zdaněných produktů a přispívají ke změnám ve zdravotních ukazatelích populace. Práce také zkoumá vliv daňových změn na černý trh s tabákovými výrobky, ekonomické ukazatele společnosti Philip Morris ČR a příjmy státního rozpočtu. Závěrem jsou diskutovány důsledky a možnosti daňové politiky pro zajištění udržitelných veřejných financí a podpory veřejného zdraví v České republice.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses