Vliv reputace a nekalých praktik na fungování bank - Máčady, Tomáš; Dvořák, Petr, 1960-; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zabývá vymezením reputace a důvěry v bankovnictví a jejich důležitostí v tomto segmentu. Jsou zde identifikovány různé faktory ovlivňující reputaci bank, zejména tedy bezpečnost informací, výkonnost bank, systémová přerušení nebo soudní spory. Dále jsou zde analyzovány příčiny těchto praktik, jako například lidská povaha nebo příležitost. V návaznosti na to jsou zkoumány dopady nekalých praktik na banky, mezi které patří pokuty, přísnější regulace či odlivy depozit. Konkrétní případy jsou uvažovány na kolapsu banky Credit Suisse. Nejprve je zde analýza finanční kondice této banky a poté chronologicky analyzovány jednotlivé nekalé praktiky a jejich dopad na depozita a tržní cenu akcií této instituce. Nejvýznamnější zjištění představuje silná kapitálová vybavenost banky, a přesto její kolaps zejména z důvodu prodělečných obchodů, poničené reputace a v neposlední řadě, nedostatků v řízení rizik a souhrou více negativních okolností v bankovním sektoru. Metodou zkoumání těchto skutečností jsou finanční a tržní analýzy a rešerše.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses