Problematika majetkových daní a jejich dopad na majetkovou nerovnost v České republice v letech 2000-2023 - Macháček, Darina; Loužek, Marek, 1975-; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu majetkových daní a jejich vliv na majetkovou nerovnost v České republice v období 2000–2023. Cílem práce je prozkoumat, zda by zavedení daně z čistého bohatství mohlo přispět ke snížení majetkové nerovnosti a podpořit ekonomickou spravedlnost. Práce kombinuje teoretické a empirické metody, včetně analýzy sekundárních dat a regresní analýzy, aby prozkoumala daňové systémy ve vybraných zemích a jejich dopady na rozdělení bohatství. Výsledky ukazují, že progresivní daň z čistého bohatství by mohla vést ke snížení nerovnosti, avšak její implementace čelí výzvám, jako jsou administrativní náklady a potenciální daňové úniky. Významným zjištěním je také zjištění, že růst HDP negativně ovlivňuje Giniho koeficient, což přispívá ke snížení majetkové nerovnosti.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses